Albinele sunt extrem de bine organizate, iar într-un stup, fiecare știe ce are de făcut și nu se sustrage de la sarcinile zilnice. Peste toate albinele „tronează” regina care reprezintă „piesa centrală” pentru supraviețuirea coloniei, iar cel mai important rol pe care îl are este acela de a depune ouă. Practic, regina este responsabilă direct cu extinderea stupului, iar acesta este cel mai important rol pe care îl îndeplinește.

În lumea albinelor, situația reginei este mult diferită față ce ceea ce am înțelege noi, oamenii din atribuțiile acestei funcții. Deși este „piesa centrală” a stupului, regina nu are rolul de lider, de conducător. Mai mult, ea are și creierul mai mic decât celelalte albine. În timpul lunilor aprilie și mai, regina depune ouă zi și noapte, ajungând până la 2000 de ouă pe zi, aproximativ un ou la fiecare 20 de secunde. Ceea ce este interesant este că Regina se împerechează doar o dată la o perioadă cuprinsă între 3 și 5 ani, dar depune ouă în toată această perioadă. În urma împerecherii, masculul de albină, sau trântorul cum este cunoscut popular, moare, singurul său rol fiind acela de împerechere. După ce și l-a îndeplinit, nu mai are nici o funcție în cadrul stupului.

Ceea ce este cel mai interesant la regina stupului este modul ei de comunicare cu restul locuitoarelor din „împărăție”. O regină sănătoasă emite un anume tip de feromoni, traduși într-un miros specific pe care doar albinele îl simt. Acest miros le transmite albinelor că totul este în regulă în stup și că regina se ocupă de extinderea coloniei. Acest mod de comunicare este destul de sofisticat și influențează personalitatea și comportamentul stupului. Astfel, dacă apicultorul înlocuiește o regină bătrână cu una tânără, stupul va reacționa cu o schimbare vizibilă de comportament. Nu este neapărat o schimbare în rău, dar până ce noua regină va fi acceptată pe deplin, lucrurile în stup vor sta puțin altfel.

Regina are un rol esențial în stup, fără ea, colonia se poate dezintegra. Chiar dacă nu este un lider, fără regină stupul nu poate exista.