Dacă mierea pură este un super-aliment, propolisul este un super-medicament natural care poate contribui la prevenirea unei game foarte largi de afecțiuni. Practic, acest „cadou” pe care ni-l fac albinele contribuie la întărirea sistemului imunitar, la fel cum pentru stup este ca un zid de apărare împotriva agenților dăunători proveniți din mediul extern. Denumirea de propolis provine din greacă și înseamnă „înaintea cetății”, și a fost dată după ce vecii greci au observat cum își construiesc albinele acest veritabil zid de apărare.

Mai târziu, omul a început să descopere cum acest „zid de apărare” al albinelor poate oferi o susținere importantă propriului sistem imunitar. În urma studiilor amănunțite, oamenii de știință au descoperit că propolisul este foarte eficient în distrugerea a peste 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite și peste 30 de tipuri de virusuri, putând fi astfel clasat ca cel mai puternic medicament antiinfecțios natural cunoscut până la ora actuală, eficiența fiindu-i demonstrată în cel puțin 200 de afecțiuni. Bineînțeles există o serie de alte elemente naturale și plante care oferă beneficii importante pentru sănătate, dar propolisul rămâne cel mai eficient împotriva infecțiilor.

Acest antibiotic natural are un rol preventiv important împotriva virusului gripal. De aceea, înaintea sezoanelor critice, sunt recomandate curele cu tinctură de propolis. Studiile arată că aceste curi de imunizare scad riscul de a face gripă cu 40%. Mai mult, în cazul contractării virusului gripal, timpul de vindecare scade de la 6-7 zile, până la 3-4 zile. Conform unui studiu al „Phytotherapy Research” realizat în 2010 arată că propolisul poate crește eficiența sistemului imunitar, fapt constatat în urma analizei unui grup de subiecți care au fost supuși unei cure cu acest medicament natural.

O serie de studii subliniază importanța propolisului ca agent anti-cancer. Astfel, conform studiilor poate îndeplini cu succes atât un rol de combatere a tumorii, cât și unul de prevenție. În 2004, un studiu publicat în „American Journal of Biochemistry and Biotechnology” a arătat eficiența propolisului împotriva carcinomului mamar uman. Subiecții incluși în studiu au primit un extract de propolis care, în doar 24 de ore a dat rezultate absolut impresionante, reușind să șteargă în jur de 13% din celulele canceroase. Cinci ani mai târziu, un alt studiu vine să întărească beneficiile propolisului. De data aceasta, cercetătorii de la „BMC Complementary and Alternative Medicine” au observat că polenul roșu de albine a reușit să oprească într-o proporție satisfăcătoare factorul de creștere al endoteliului vascular, unul dintre cei mai importanți factori pentru cancer.

Aspectul curativ al propolisului este important, dar este recomandat să se profite, în special de proprietățile preventive.