Omul a descoperit mierea de câteva mii de ani, iar meseria de apicultor pare să fie mult mai veche de cât ne-am aștepta. Așadar, din ingeniozitatea strămoșilor noștri care au identificat potențialul și beneficiile mierii, precum și tainele colectării acestui aliment 100% natural, ajungem acum să beneficiem din plin de beneficiile mierii naturale.
Chiar dacă primii apicultori nu-i cunoșteau efectele, gustul nou, dulce, i-a atras, i-a intrigat și i-a determinat să continue să exploreze ceea ce avea să devină un super alimente recomandat în dieta zilnica a omului modern care se străduiește să adopte un stil de viață sănătos. Primii apicultori și-au făcut cunoscută meseria în urmă cu aproximativ 8000 de ani, printr-io serie de picturi rupestre într-o peșteră din Valencia, Spania.
Mierea a rămas îndulcitorul preferat al oamenilor timp de mii de ani și, mai mult decât atât le satisfăcea pofta de „ceva dulce”, fiind un deșert rapid popular cel puțin până la apariția zahărului în secolul al XVIII-lea, când comerțul intercontinental a făcut disponibilă trestia de zahăr.
Omul a descoperit albinele în urmă cu 8000 de ani, dar aceste insecte culeg polenul plantelor pământene de 100 de milioane de ani. Au pornit din Africa și, treptat, au reușit să se răspândească în toată lumea, determinând ca mierea să devină un aliment cunoscut și utilizat în majoritatea culturilor.
Pe lângă rolul de aliment mierea a devenit medicament și produs cosmetic utilizat până și astăzi în tratamentele de înfrumusețare, de întreținere a tenului sau a părului. Produsul albinelor era folosit în ritualurile budiste, dar și în medicina tradițională chineză și indiană. Mierea este de asemenea prezentă în Talmudul evreiesc, în Vechiul și Noul Testament al Bibliei, dar și în Koran. Nici cultura egipteană nu este străină de albine și de miere, acestea fiind prezente într-o serie de hieroglife. La rândul lor, grecii, prin Hipocrate, utilizează mierea ca tratament pentru afecțiuni apărute la nivelul pielii, fie leziuni sau de altă natură.
Mierea cunoaște și o perioadă în care a fost folosită pentru producția de băuturi alcoolice. Mai mult, a fost baza pentru prima băutură alcoolică apărută în mitologie. De la această băutură vine și cunoscuta și râvnita „lună de miere” despre care texte vechi din peninsula Scandinavă spuneau că este perioada de după căsătorie în care se beau cantități „industriale” din prima licoare alcoolică a mitologiei.
Apicultura modernă apare odată cu invenția austriacului Franz von Hruschka care a inventat procedeul și dispozitivul de stoarcere a mierii din fagure folosind forța centrifugă.
Astăzi beneficiile mierii sunt arhicunoscute și promovate, numărul apicultorilor crește direct proporțional cu cererea pentru miere. Din păcate, producția de masă alterează produsul, așa că în momentul în care achiziționați un borcan de miere verificați producătorul!
Comenteaza