O linguriță de miere luată în fiecare dimineață are beneficii importante asupra stării generale, îți dă energie și întărește sistemul imunitar. Bineînțeles, nu este obligatoriu să mânci dimineața doza de miere, ci o poți mânc oricând pe parcursul zilei și în orice fel de preparate pe bază de miere. Ideea este să consumi miere și produse apicole în mod regulat, dar atenție de unde cumperi aceste produse. Achiziționează direct de la producători sau de la distribuitori de încredere pentru a te asigura că vei consuma un produs 100% natural. Doar mierea naturală în care nu s-a intervenit cu elemente suplimentare care îi alterează calitățile poate oferi acele beneficii extraordinare.

Printre efectele benefice ale mierii este și diminuarea simptomelor alergiilor. Cum funcționează? Ei bine, explicația este logică și simplă. Oamenii care locuiesc într-o regiune anume sunt afectați de tipuri similare de alergii. De aceea este important să consume miere naturală produsă local care va conține spori de polen culeși de albine din plantele care cresc în zonă, inserând astfel în produsul finit o cantitate mică de alergeni care urmează să fie introduși apoi în organism. Teoretic, astfel se va activa sistemul imunitar care, în timp va învăța să lupte cu aceste alergii.

În cazul în care ai vreo alergie sau pur și simplu vrei să previi o eventuală sensibilitate din acest punct de vedere, este recomandat să consumi zilnic o linguriță de miere produsă local, înaintea începerii sezonului apicol în zonă. Astfel, sistemul imunitar va putea să se adapteze la alergeni și va învăța să îi combată. Această abordare își poate demonstra eficiența deoarece alergiile pe care le manifești au ca sursă polenul de la plantele din zonă, iar „antrenarea” sistemului imunitar poate fi cheia în combaterea alergiilor.

Un studiu realizat pe un eșantion reprezentativ de persoane cu probleme alergice realizat în Finlanda de către cercetătorii de la Institutul de Alergii și Mediu din Karelia de Sud, în colaborare cu Departamentul de Alergologie din cadrul Spitalului Central Universitar din Helsinki vine să susțină beneficiile mierii în combaterea alergiilor. Subiecții care au consumat miere au manifestat următoarele îmbunătățiri ale stărilor alergice:

  • reducere cu 60% a simptomelor;
  • dublarea perioadei fără simptome alergice;
  • cu 70% mai puține zile cu simptome severe;
  • diminuare cu 50% a utilizării de medicamente pentru combaterea alergiilor.

Un aspect foarte important subliniat de studiu este faptul că cele mai bune rezultate au fost obținute de subiecții care au consumat miere produsă local.