Ne apropiem cu pași repezi de sezonul rapiței, o plantă cultivată, în special pentru semințele ei foarte bogate în ulei. Uleiul din aceste semințe este un produs extraordinar, dar nu ne abatem de la profilul nostru și ne vom concentra pe mierea de rapiță. Ca toate tipurile de miere, și cea de rapiță are proprietăți de vitaminizare și energetizare a întregului organism, precum și o serie de proprietăți prin care acest produs al stupului poate contribui la o serie de tratamente care vizează vindecarea unor afecțiuni sau reglarea unor funcții a organismului.
Mierea de rapiță inaugurează anul apicol, rapița fiind prima cultură la care albinele merg la cules. Această cultură este foarte importantă pentru modul în care se vor comporta albinele în noul sezon deoarece rapița are „responsabilitatea” de a revigora stupii după pauza din timpul iernii. În ceea ce privește mierea propriu-zisă, aceasta se deosebește de celelalte tipuri prin textură, gust și culoare de celelalte tipuri.
Culoarea galben pal, în unele cazuri aproape albă, iar textura este cremoasă, fiind singura miere cu aceste proprietăți fizice interesante. Textura și culoarea mierii de rapiță se aseamănă cu proprietățile unturii de porc. Din punctul de vedere al gustului, acest tip de miere este mai puțin dulce, dar are arome speciale care o fac inconfundabilă în gama de tipuri de miere care apar de-a lungul anului. Datorită conținutului ridicat de glucoză, mierea de rapiță se cristalizează foarte repede, respectiv la 2-3 zile după ce a fost extrasă.
Beneficiile pe care această miere le are asupra sănătății sunt multiple. Câteva dintre cele mai importante ar fi:
- Efect sedativ și relaxant, ceea ce face acest tip de miere alimentul perfect după o zi plină. Se poate consuma ca atare sau se poate dizolva în ceai sau lapte.
- Întreținerea elasticității pereților vasculari și scăderea colesterolului rău, de aceea sunt recomandate cure cu miere de rapiță ori de câte este posibil.
- Efecte anti-rid: se pot face măști cu miere de rapiță pentru menținerea elasticității pielii. Conținutul ridicat de vitamina E își va spune cuvântul.
Acestea sunt doar câteva dintre argumentele care ar trebui să te convingă să introduci mierea de rapiță în alimentația zilnică. Asigură-te doar că mierea pe care o cumperi este dintr-o sursă, adică este naturală 100%.
Comenteaza