Mierea pură câștigă din ce în ce mai mult teren în fața zahărului ca îndulcitor universal atât pentru deserturile preparate rapid în bucătărie, cât și la nivel extins, în laboratoarele specializate de cofetărie. Spre deosebire de zahăr, pe lângă gustul dulce, mierea vine și cu o serie de arome speciale de la plantele din care este extrasă, dar și cu o valoare nutritivă superioară. În plus, mierea vine și cu o serie de beneficii sănătoase.

Din punct de vedere nutritiv, mierea este compusă din fructoză, în proporție de 40%, glucoză, în proporție de 30%, iar în rest conține apă și o serie de minerale, cum ar fi fierul, calciul, potasiul și magneziul. Datorită nivelului ridicat de fructoză, mierea este ceva mai dulce decât zahărul de masă alb, obișnuit. De asemenea, mierea este un aliment bogat în carbohidrați, dar are un aport semnificativ de calorii, și poate provoca o creștere a nivelului zahărului din sânge. Totuși, un consum moderat determină valorificarea beneficiilor și eliminarea efectelor secundare care pot apărea.

Beneficiile unui consum regulat de miere asupra sănătății sunt extraordinare, ceea ce recomandă acest aliment pe un loc important într-o dietă sănătoasă. Aceste beneficii variază, însă, în funcție de nivelul de procesare, dar și de calitatea florilor din care albinele își culeg polenul. De aceea, este foarte important ca stupina să fie poziționată în așa fel încât spațiul în care merg albinele la cules să fie cât mai departe de surse de poluare, cum ar fi drumuri publice intens circulate sau zone industriale. Mierea pură care oferă maximul de beneficii, nu a fost prelucrată în nici un fel. Orice intervenție îi alterează calitățile terapeutice și nutritive, ceea ce nu o face mai bună decât zahărul. Așadar pentru ca această renunțare la zahăr și adoptarea mierii ca îndulcitor să fie o alegere sănătoasă, este foarte importantă identificarea unui producător de încredere.

O miere pură de calitate este o alternativă excelentă pentru a reduce semnificativ și chiar elimina zahărul din alimentație. În condițiile în care majoritatea alimentelor disponibile pe piață, indiferent de natură, conțin zahăr și alți îndulcitori, mierea vine ca o alternativă sănătoasă pentru deserturi delicioase, dar și ca energizant natural care poate contribui la susținerea eforturilor de zi cu zi.

Mierea este recomandată, în special persoanelor active, care fac sport și au nevoie de energie și de un aport suplimentar de carbohidrați și alte elemente care ajută la susținerea efortului fizic.