Sportivii, indiferent de nivel, aleargă pentru a-și îmbunătăți aptitudinile și performanțele, dar pentru a-și depăși limitele au nevoie nu doar de antrenamente intense, ci și de o alimentație corespunzătoare, cu suplimente adecvate care să asigure acel plus de energie esențial. Din categoria energizantelor recomandate este și mierea naturală, care, consumată cu regularitate va începe să aducă îmbunătățiri vizibile. Mierea este, în același timp, o sursă importantă de energie, dar și un desert sau o recompensă dulce după un antrenament intens.

Pentru susținerea performanțelor sportive, mierea poate fi consumată atât înainte de antrenament, în timpul antrenamentului, dar și după, în perioada de odihnă și refacere.

Înaintea antrenamentului. Una dintre regulile de bază înaintea oricărui antrenament este asimilarea de carbohidrați pentru a obține un plus de energie. Mierea pură are un conținut bogat în carbohidrați ceea ce o recomandă pentru un consum pre-antrenament, indiferent de disciplina sportivă. Astfel, carbohidrații din miere se vor elibera în organism pe toată durata antrenamentului.

În timpul antrenamentului. Dacă ai uitat să iei o lingură de miere înaintea antrenamentului, poți încerca și în timpul acestuia. Și aici, carbohidrații joacă un rol esențial deoarece au rolul de a hrăni mușchii, crescându-le disponibilitatea la efort. Mierea naturală acționează asemeni unui supliment din gama largă folosită de sportivi, doar că prin consumul de miere sportivul nu riscă efecte secundare. Bineînțeles, nu toate suplimentele sportive atrag efecte secundare, dar o mare parte din cele disponibile pe piață o fac.

După antrenament. Recuperarea este cel puțin la fel de importantă ca pregătirea antrenamentului și antrenamentul în sine, așa că elaborarea unui plan de recuperare, susținut de o alimentație corespunzătoare, este esențial pentru orice sportiv. Cercetările în acest sens arată că ingerarea unei combinații de carbohidrați și proteine după antrenament, respectiv la 30 de minute de la încheierea lui, este ideal pentru a evita neplăcerile produse de oboseala mușchilor. Mierea naturală se pliază foarte bine și în această fază. La nevoie, poate fi combinată și cu un supliment proteic natural, cum ar fi albușul de ou.

Mierea naturală trebuie să fie un aliment nelipsit din dieta sportivilor, alături de fructe, legume, cereale integrale, carne fără grăsimi și alte alimente. Avantajul acestui energizant natural este că nu se alterează, așa că este ușor de transportat și depozitat perioade îndelungate de timp.