Mierea a devenit mai mult decât un aliment de mic dejun care merge de minune cu o felie de pâine proaspătă cu unt, lângă un pahar cu lapte cald sau rece. Practic, a luat cu asalt bucătăriile și e din ce în ce mai prezentă într-o serie de rețete tradiționale, reușind cu succes să înlocuiască zahărul, asupra cărui efecte negative se vorbește foarte intens într-o lume care aderă din cea în ce mai mult la principiul „minte sănătoasă într-un corp sănătos”.
Deserturile „ca la mama acasă” încep să se conformeze către principiile unei alimentații sănătoase. Tocmai de aceea gospodinele moderne, dar și laboratoarele de cofetărie încep, treptat să renunțe la zahăr ca îndulcitor pentru deserturi și prăjituri, în favoarea mierii. Înlocuirea zahărului cu mierea este o decizie foarte bună, dar trebuie respectate niște reguli simple de dozaj pentru ca rezultatul final să fie o desfătare pentru papilele gustative.
Mierea este mai dulce ca zahărul, așa că în momentul în care pregătești o prăjitură cu miere, ar trebui puțină atenție. Ca regulă generală, dacă în rețetă este specificată o ceașcă de zahăr (căniță de cafea), atunci poți folosi aceeași ceașcă și pentru a măsura mierea pe care o folosești în rețetă. În cazul în care rețeta indică o cantitate mai mare, înlocuiește fiecare ceașcă în plus cu 2/3, până la ¾ ceașcă de miere.
Odată ce ai clarificat gramajul, ar trebui să știi că și temperatura de gătit trebuie să fie mai mică. Redu temperatura cuptorului cu aproximativ 25 de grade pentru a evita rumenirea excesivă.
De asemenea, ar trebui redus și orice alt element fluid indicat de rețetă cu aproximativ ¼ din ceașca folosită pentru măsurarea mierii, aceeași care va fi folosită și pentru măsurarea celorlalte elemente fluide care intră în componența rețetei. Pentru a reduce aciditatea mierii, ar trebui să adaugi și o jumătate de linguriță de praf de copt la fiecare ceașcă de miere. În cazul în care rețeta implică și frișcă, s-ar putea ca acest proces să nu fie necesar.
Beneficiile mierii se extind dincolo de încadrarea produsului de cofetărie sau patiserie în normele unei alimentații sănătoase, ajungând și la păstrarea acestuia pentru mai mult timp.
Comenteaza