Să facem un exercițiu de imaginație să vedem cum ni s-ar schimba viața dacă albinele, singurele insecte care produc un aliment destinat consumului uman, nu ar mai exista. La o primă vedere, lucrurile nu par să se modifice foarte mult. Nu vom mai avea miere, ceea ce ar fi o pierdere fantastică, dar pare că ne-am putea adapta destul de simplu unei lumi fără albine. Totuși, efectele unui scenariu în care lumea ar rămâne fără albine ar fi dramatice și s-ar manifesta pe toate planurile, de la economie, la mediu, la relațiile interumane și stilul nostru de viață.
Albinele au un rol foarte important în existența noastră, rol care merge dincolo de beneficiile extraordinare ale mierii. Astfel, pe lângă faptul că ne oferă un produs care nu trebuie să lipsească dintr-o dietă sănătoasă, sunt printre cei mai importanți polenizatori pentru mai mult de jumătate dintre speciile de plante de pe Terra. Astfel, o lume fără albine ar fi una fără fructe, fără legume și fără semințe, situație în care lipsa mierii ar fi cea mai mică problemă a omenirii.
Unul dintre oamenii de știință cu un impact major asupra dezvoltării omenirii, Albert Einstein spunea că nu am putea supraviețui fără albine mai mult de patru ani, luând în considerare că o treime din mâncarea omului provine din plante polenizate de insecte, iar 80% dintre aceste plante sunt polenizate chiar de albine. Așadar, am pierde ceaiurile preferate, cafeaua, fructele delicioase și legumele sănătoase, precum și nucile pe care le consumăm în diferite forme. Mai mult, industria textilă ar avea de suferit, deoarece bumbacul ar dispărea, iar materialul reprezintă 35% din această industrie globală.
Efectul dispariției albinelor asupra dietei noastre ar fi încă și mai profund. Fără polenizare, plantele nu ar mai reuși să facă fructe, privând animalele de o sursă de hrană și determinându-le dispariția. Atât lipsa fructelor cât și a animalelor ar avea repercusiuni severe asupra dietei umane.
Tehnologia actuală permite și o polenizare artificială, dar costurile ar fi enorme dacă s-ar dori să se mențină o producție agricolă apropiată de cea realizată la ora actuală.
ONU (Organizația Națiunilor Unite) a identificat un declin al coloniilor de albine, la nivel global, fenomen care ar putea avea urmări foarte grave. Cercetătorii studiază problema încercând să identifice cauzele, dar analizele efectuate până acum nu au relevat factori clari care să fi provocat acest declin. Sunt vehiculate o serie de teorii, dar niciuna dintre acestea nu este confirmată. Aceste teorii pornesc de la identificarea unei epidemii care atacă albinele, continuă cu definirea încălzirii globale ce potențială cauză a declinului. De asemenea, utilizarea pesticidelor pe scară tot mai largă sau undele emise de rețelele de telecomunicații sunt intrări plauzibile pe lista posibilelor cauze.
Albinele nu sunt o specie pe cale de dispariție, dar potențialul lor de polenizare scade proporțional cu diminuarea numărului de colonii. Totuși sunt zone în care populațiile de albine cresc, reușind să compenseze pierderile, așa că scenariul apocaliptic rămâne încă doar o ipoteză înspăimântătoare.
Comenteaza