Un proces absolut natural dar care este, de multe ori, interpretat greșit de către consumatori, cristalizarea mierii, trezește suspiciuni că produsul, indiferent de sortiment, ar conține elemente care îi alterează calitățile. Așadar, o miere cristalizată are toate șansele să fie considerată un produs alterat, iar consumatorul să o arunce, pierzând astfel beneficiile unui aliment natural, nealterat care ar fi putut fi consumat fără probleme.
De ce se cristalizează mierea? Ei bine, în primul rând, vorbim de un proces natural și necontrolat, care intervine, mai devreme sau mai târziu la toate tipurile de miere pură. Indiferent de sortiment, mierea conține glucoză naturală în proporție de aproximativ 70% și mai puțin de 20% apă, ceea ce o face o soluție de glucoză suprasaturată și instabilă din punctul de vedere al formei. Timpul de cristalizare este determinat de proporția de glucoză și fructoză conținută de nectarul floral folosit de către albine la prepararea mierii.
Cristalizarea, ca proces constă în separarea zahărului de apă și ia forma acelor cristale care dau consumatorului o impresie greșită asupra produsului pe care îl are în față. Fructoza își păstrează o formă fluidă, dar din amestecul celor două elemente, mierea se îngroașă, de multe ori, primind o formă solidă.
Pentru întârzierea cristalizării, este recomandat ca mierea să fie păstrată fie la temperaturi de sub 5 grade Celsius, fie la peste 28 de grade Celsius. Temperaturile în jur de 14 grade Celsius grăbesc procesul. Controlul temperaturii permite nu doar întârzierea procesului de cristalizare, ci și posibilitatea de a face mierea să revină la starea fluidă, naturală. Așadar, mierea se poate încălzi pentru topirea cristalelor. Pune borcanul într-un vas cu apă fierbinte și, până când se va răci apa, mierea va reveni la starea inițială. Temperatura recomandată pentru topirea cristalelor este de aproximativ 45 de grade Celsius. Dacă vrei să grăbești procesul poți să amesteci ușor în miere pentru a sparge cristalele.
Nu uita, cristalizarea mierii este un proces absolut natural și nu modifică proprietățile produsului. Mai mult, ar trebui să intri la bănuieli în legătură cu autenticitatea unei mieri dacă aceasta nu se cristalizează după o perioadă mai lungă de păstrare.
Comenteaza