Mierea naturala
Daca ati vazut ca mierea poate face minuni pentru organismal uman, sa stiti ca are mare importanta si calitatea ei. Mierea este unul dintre cele mai sanatoase si complexe alimente. Aceasta contine o serie de vitamine, fier, enzime, aminoacizi si minerale. In mierea de albine NU este posibila dezvoltarea bacteriilor datorita factorului de aciditate al acesteia, situat intre 3,2 si 4,5.
Datorita pretului destul de ridicat al acestui produs, consumul este relativ mic la noi in tara, dupa cum arata statisticile. De aceea trebuie sa avem mare grija de calitatea mierii atunci cand o cumparam. Asta nu inseamna ca daca e mai scumpa, este si mai buna. Fiind foarte usor de falsificat, mierea naturala este tot mai greu de gasit. Astfel, noi va dam cateva sfaturi care sa va ajute in identificarea mierii de calitate.
Mierea naturala zahariseste. Acesta este un proces normal care depinde de principalii componenti, glucoza si fructoza.
Odata cu trecerea timpului cantitatea de glucoza creste in defavoarea fructozei, formandu-se cristale de glucoza. Astfel, in functie de tipul de miere, cristalizarea se face mai devreme (rapita, poliflora, tei, etc) sau mai tarziu (salcam, mana). Asta nu inseamna ca a fost adaugat zahar sau ca si-a pierdut proprietatile terapeutice. Si le pastreaza in totalitate.
Mierea care nu ajunge dupa un timp la procesul de cristalizare este tratata termic. In acest mod ea isi pierde proprietatile, prin distrugerea enzimelor.
Prezenta antibioticelor in miere. Asa cum bine stim, au fost intalnite astfel de cazuri, care pun in mare pericol siguranta noastra. Persoanele care consuma frecvent miere de acest gen devin imune la antibiotic pentru ca efectul este asemanator cu cel al medicamentelor homeopate (ceea ce este extrem de grav).
Mierea “artificiala”. Este acel tip de miere cu un continut mai ridicat de zahar (de fapt foarte mult zahar). Albinele depun efort mare pentru a produce mierea, fiind un intreg sistem in fiecare stup. Dar pentru a reusi, trebuie sa existe si materie prima. De aceea stupii trebuie dusi in campuri cu flori, paduri de salcam, etc. Astfel, daca albinutelor li se pune la dispozitie hrana naturala, mierea este naturala, de calitate. Dar, asa cum bine stim, din cauza costurilor de productie destul de ridicate, albinelor li se da mancare artificiala (ce contine foarte mult zahar), mierea fiind din aceeasi categorie, “artificiala”.
In loc de miere, sirop. In cele mai rele cazuri, mierea are una adaos de zahar fiert sau, dupa caz, diferite glucoze. Aici nu isi mai au rostul explcatiile deoarece se intelege de la sine gravitatea situatiei.
Riscul de gasi produse de cea mai joasa calitate este foarte mare. De aceea va sfatuim sa aveti grija atunci cand cumparati, deoarece repercursiunile vor fi asupra sanatatii dumneavoastra.